fbpx

Enkele glastechnieken die wij gebruiken

Fusen

Glasfusing is een techniek waarbij glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze te versmelten. De verhitting vindt plaats in een speciale glasoven. Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 600°C tot 820°C. Er kan zowel in het platte vlak als drie-dimensionaal mee gewerkt worden. Bij een ruimtelijke toepassing dient een mal in de oven gelegd te worden, waaroverheen de (gekleurde) glaslagen worden gelegd; deze zullen al smeltend de vorm van de mal overnemen. Dit noemt men “slumpen”. In de regel wordt er eerst in het platte vlak gewerkt en daarna pas ruimtelijk (slumpen) 

Lampworking

Aan de brander worden staafjes glas gesmolten en vervormd tot bijv. kralen of pegels. Het glas smelt in de vlam en wordt, al dan niet, om een mandrel ( roestvrijstalen staaf) gewikkeld. Dan wordt het glas in afkoelgranulaat of oven gelegd, om ze langzaam te laten afkoelen, om te voorkomen dat ze barsten. Bij een temperatuur van rond de 1000 °C laat het glas zich gemakkelijk vervormen en is het zelfs mogelijk glazen bloemen en vlinders te maken. Naast de “gewone” mandrel heb je ook de blaasmandrel. Hiermee kun je dus glasblazen en zo holle objecten maken. 

Casten

Casting is de Engelstalige benaming voor vormsmelten: driedimensionaal vormen van glas. Hierbij wordt glas gesmolten in een mal die je zelf maakt van o.a. gips. Het maken van de mal is het meeste werk. In principe werken wij met twee verschillende castingmethoden en bij elke methode hoort een verschillende mal:
De eerste methode is een zogeheten gesloten “uitbrand-mal”, waarvan de basis een object is van organisch materiaal, dat tijdens het droogstoken van de mal verdwijnt (verbrandt). De basis kan ook was zijn die, voor het droogstoken, eerst uit de mal gestoomd wordt. De tweede methode is een open reliefmal, op basis van een (klei)-afdruk. Na het maken van de mallen worden de mallen eerst drooggestookt en daarna gevuld met glas en begint het stookproces van het glas. Na het afstooktraject wordt het gips van het glas gehaald. Het glas wordt dan schoongemaakt en eventueel bijgeslepen. 

Glas in Lood

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht.  

 

Kom gerust langs of neem contact met ons op

neem contact met ons op